Egzotyczne potrawy w krajach od nas odległych – kuchnia zagraniczna

0
273
kuchnia azjatycka

Kuchnia jest jednym z najważniejszych elementów jednoczących nie tylko domowników, lecz również ludzi na całym świecie. Dlatego tak bardzo interesuje nas to, co jedzą ludzie mieszkający w odległych krajach. Poniższy opis przybliży nieco upodobania kulinarne tych narodowości.

Co się tam jada?

– I tak na przykład w Japonii ulubionym i najbardziej popularnym daniem jest sushi. Są to niewielkie porcje ryżu faszerowane surową rybą i warzywami zawinięte w liście wodorostów. Jest to danie znane nie tylko w Japonii, lecz również na całym świecie choć nie wszędzie jest tak popularne, jak w tym kraju. Inną popularną potrawą w kraju kwitnącej wiśni jest onigiri, które także przygotowywane jest na bazie ryżu faszerowanego rybami i owocami morza. Danie to posiada kształt trójkątnej kanapki od spodu zabezpieczone jest wodorostami. Japończycy uwielbiają również kluski z mąki ryżowej i daifuku przygotowywane z ciasta ryżowego i faszerowane słodkim farszem.

– Mówiąc o kuchni azjatyckiej nie można pominąć Chin.Tam dopiero widać różnorodność kulinarną, gdyż nie są to tylko potrawy z ryżu, choć ryż w kuchni chińskiej jest podstawą i odgrywa ogromną rolę. Chińczycy w swoje kuchni stosują wiele warzyw, ziół, owoców, a nawet kwiatów. Do najbardziej popularnych dań należy drób pieczony i podawany z ryżem i warzywami, makaron ryżowy podawany z sosem sojowym oraz mięsem i warzywami. Pierogi, to również znane danie w Chinach. Są one faszerowane mięsem mielonym i posiekanymi warzywami. Chińczycy chętnie jadają również zupy, jak na przykład zupę bun, która podawana jest wewnątrz bułki razem z farszem, który może być różnorodny. Bułki takie gotowane są na parze w specjalnych bambusowych koszach.

– Z kolei Indie, to bogactwo przypraw, smaków i kolorów w potrawach narodowych, które są na południu kraju zazwyczaj wegetariańskie, a na północy głównie mięsne. Z wielką ochotą spożywa się tam potrawy o ostrym smaku. W Indiach jada się rybne curry, albo curry z fasolą i pieczarkami. Jak również słodkie ziemniaki z sosem, marynowane mięso np. z kurczaka, mięso wołowe, zupy np. z makaronem na mięsnym wywarze. Spożywa się też dużo soczewicy, ciasto z mięsnym lub wegetariańskim nadzieniem zwane samosami, kotleciki drobiowe, a także kebaba.

– Natomiast tradycyjna kuchnia izraelska łączy w sobie elementy różnych kuchni, a najwięcej śródziemnomorskiej i arabskiej. Ważnym elementem w kuchni izraelskiej jest koszerność, która jest ściśle przestrzegana podczas przyrządzania potraw. Jedno jest pewne, że bardzo dobrze znana Polakom bułka chałka na żydowskim stole ma pierwsze i zaszczytne miejsce. Lecz również chętnie konsumowane są rurki zapiekane z mięsem mocno przyprawione pieprzem, kurczak z cebulą i migdałami. Jak i czulent składający się z mięsa wołowego, ziemniaków, kaszy jęczmiennej, fasoli i innych warzyw. Albo babaganusz będący pieczonym bakłażanem, krokiety z pszenicy i siekanego mięsa i cebuli zwane kibbe, czy tabuleh w skład którego wchodzi kasza kuskus z warzywami i miętą. Do potraw w kuchni izraelskiej trzeba zaliczyć także falafele będące smażonymi na tłuszczu kulkami ciecierzycy oraz tak zwaną sałatkę jerozolimska z serem fetą, oliwkami i granatami.

– Tajska kuchnia jest również dla nas bardzo ciekawa i jest też smaczna. Gdyż kuchnia Tajlandii łączy ze sobą smak słodki, kwaśny, słony, ostry i gorzki. A połączenie wszystkich pięciu smaków rozpuszcza nasze kubki smakowe i daje niesamowite wrażenia smakowe. Mieszkańcy Tajlandii uwielbiają smażony makaron ryżowy z przyprawami i orzeszkami oraz płynną i ostrą w smaku zupę zwaną tom yum. Zupę sporządza się z owoców morza, chilli, trawy cytrynowej i mleka kokosowego. Przyrządza się również zupy na bazie pasty chilli o smaku słodko-kwaśnym. Smakują też tubylcom ostre sałatki warzywne, małże w sosie kokosowym, makaron z mięsem i warzywami, zapiekanka z owoców morza, gołąbki z ikry rybnej, bulion z mięsem i grzybami oraz makaronem ryżowym, kurczak pieczony w miodzie i przyprawach, szaszłyki z krewetek, wołowina w sosie ostrygowym, smażone kalmary, duszone kraby, fasola z krewetkami.

– Dubaj, to bogate i największe miasto w Zjednoczonych Emiratach Arabskich położone przy Zatoce Perskiej. Miasto każdego roku odwiedza prawie 20 milionów turystów, których trzeba wyżywić. Turyści pragną pokosztować dubajskiej kuchni i mogą z meni wybrać najbardziej popularne w tej części świata potrawy, jak na przykład prowansalskie krewetki z dodatkami, grygos drobiowy, sałatkę grecką, homara, ostrygi, małże, sushi, kibbeh z makreli królewskiej, pieczeń cielęcą z puree ziemniaczanym i truflami, pieczoną polędwicę wołową, pieczone krokiety, sałatkę z wędzonym węgorzem i dodatkami.

– Innym równie znanym miejscem na ziemi jest Księstwo Luksemburg położone w Europie Zachodniej. Jest to państwo, w którym trudno sprecyzować rodzaj kuchni, gdyż jest ona połączeniem kilku europejskich kuchni, a najbardziej kuchni francuskiej i niemieckiej. W każdym razie w Luksemburgu jada się dużo mięsa i ryb. Kuchnia Luksemburga wzbogacona jest licznymi przyprawami, które dodają smaku i podkreślają charakter potrawy. A wszystko popijane jest winem. W Luksemburgu można zjeść np. wędzoną szynkę z marynowaną cebulą, zupę fasolową, wieprzowinę z fasolą, frytki, pieczone kiełbasy, pieczone kasztany, lecz również placki ziemniaczane, gofry, pączki, precle, faworki, jabłka w cieście, drożdżówki.

– Koniecznie trzeba również wspomnieć o kuchni w krajach RPA. Afryka także ma ciekawą i dla nas bardzo egzotyczną kuchnię, która jest zróżnicowana regionalnie. Najbardziej popularna w krajach RPA jest owsianka z mielonej kukurydzy oraz kasza kukurydziana. Popularne są też dania gulaszowe warzywne i mięsne. Jak również pudding z dżemem, grillowana kukurydza, różne sosy, suszone chrupiące gąsienice podawane z pikantnym sosem, zielone gotowane i przyprawione liście, ryż z warzywami, kukurydza z fasolą, dziczyzna, ryby.

– Na zakończenie jeszcze menu Australii leżącej na antypodach. Kuchnia tego kontynentu jest oryginalna i obfituje w steki np. z kangura lub krokodyla, burgery z mięsa wołowego z plastrem marynowanego buraka. Jada się też w Australii tosty, pastę drożdżową, sausage roll będące kruchym ciastem zwiniętym w rulon z farszem mięsnym, ciastka biszkoptowe z czekoladą i wiórkami kokosowymi zwane lamingtons.

Każdy naród chwali swoją kuchnię i dobrze, bo to także świadczy o przywiązaniu do swojego kraju i narodowych tradycji. Lecz nie zaszkodzi posmakować także kuchni innych krajów, aby wzbogacić swoją wiedzę kulinarną i doszukać się nowych smaków.

A co zrobić by te wszystkie potrawy wyglądały jeszcze bardziej smakowicie? Warto zadbać o odpowiednie oświetlenie wyspy kuchennej albo całego stołu w kuchni. To nie tylko sam model lampy, ale i jej barwa – ciepłą lub zimna. Ciekawe i niepopularne lampy nad wyspę w kuchni dostarczyć Wam może Firma Lumigo.pl, która to wsparła nasz dzisiejszy wpis.

Zapraszamy do czytania i śledzenia kolejnych.